Jste na koncertě, sportovní nebo kulturní akci, v zoo, na koupališti nebo třeba na zámku a přepadne vás hlad. První co vás napadne je, že si koupíte párek v rohlíku s hořčicí. Tuto trojkombinaci prodávají totiž společně s hranolkama, hamburgery a dalšími rychlovkami snad všude. Jaký je původ a jak se párku v rohlíku říká jinak, se dočtete v našem článku.

Výsledek obrázku pro párek v rohlíku

Pravděpodobně první párek podávaný s bílým pečivem byl prodáván v roce 1871 v New Yorku. V roce 1904 pak Němec Anton Feuchwanger párky napěchoval přímo do rozříznutého pečiva a společně s pokrmem pak přidával strávníkům rukavičky, aby se neušpinili a aby je nepálily prsty. Rukavice se mu ale nevracely a tak mu jeho bratr napekl bagety tak dlouhé, že do nich mohl vložit celý párek. Jestli tomu tak bylo nebo ne a jestli to byl nebo nebyl opravdu první párek v rohlíku, se již nedozvíme. Jistotou však zůstává, že párek v rohlíku se stal opravdovým hitem rychlého občerstvení.

Párek v rohlíku je typicky česká varianta amerického hot dogu, kterou můžete koupit  snad v každém rychlém občerstvení. Na přípravu potřebujete jenom 3 ingredience a to ohřátý či grilovaný párek, rohlík a kečup či hořčice. Oproti hot dogu, u kterého se pečivo podélně rozřízne, se u českého párku v rohlíku odstraní z rohlíku jenom špička a vyráží se do něj díra, do kterého se párek zasune. Pak už stačí jen dochutit hořčicí či kečupem a rychlovka na zahnání hladu je na světě.  V česku poprvé připravil párek v rohlíku českobudějovický řezník Václav Masopust v roce 1972, inspiroval se na dovolené ve španělském Madridu. Párek v rohlíku pak pojmenoval jako pikador podle zápasníků s býky, který jsou vybaveni kopím (pikou). Pod pojmem pikador můžete v jižních Čechách koupit párek v rohlíku i nyní.

Článek Vám přináší specialista na recepty – erecepty.eu. eu